Mijn huis, mijn energie

Schakel over op hernieuwbare energie

Zonne-energie is oneindig beschikbaar en voor iedereen toegankelijk. Heb je een geïsoleerd dak in goede staat? Dan zijn zonnepanelen een slimme investering. De prijs daalde de laatste jaren fors en de efficiëntie stijgt. Ook zonder subsidies is het nu financieel interessant om zonnepanelen te plaatsen en uw eigen elektriciteit op te wekken.

Eigenaars van zonnepanelen moeten sinds 2015 een ‘prosumententarief’ betalen om bij te dragen aan de kosten van het distributienet. Met dit tarief blijven zonnepanelen nog steeds heel rendabel. Het is begrijpelijk dat ook mensen met zonnepanelen hun eerlijk steentje moeten bijdragen aan de kosten van het net. Maar we pleiten er wel voor dat de overheid werk maakt van een tarief dat energiezuinigheid en een flexibele energievraag beloont.

In een goed geïsoleerde woning is ook een warmtepomp op zonne-elektriciteit interessant, op voorwaarde dat de warmtebuffer groot genoeg is. Een warmtepomp  gebruikt de energie uit de ondergrond of uit de omgevingslucht om je woning efficiënt te verwarmen. Een andere optie voor duurzame verwarming is een efficiënte pelletkachel waarin je lokale, ecologisch geproduceerde houtpellets stookt.

Met een zonneboiler gebruik je de gratis warmte van de zon om het grootste deel van je sanitair water op te warmen of tot een kwart van je verwarming te dekken. Dit is een ideale oplossing om minder stookolie of aardgas te verbruiken. Een zonneboiler kan ingezet worden in combinatie met zonnepanelen en een warmtepomp. Meer weten over zonneboilers?

Voor je thuis investeert in hernieuwbare-energie-installaties is het belangrijk om te bekijken of en hoe je je woning beter kunt isoleren. Doe hiervoor een energiescan, meer informatie vind je bij de provinciale steunpunten duurzaam wonen en verbouwen (http://www.energiesparen.be/provinciale-steunpunten-duurzaam-wonen-en-bouwen). Voor sommige doelgroepen bestaat er een gratis energiescan via de netbeheerder. Dankzij isolatiemaatregelen daalt je energieverbruik en bereik je hetzelfde comfort met een kleiner en goedkoper verwarmingssysteem

Installateurs

In Vlaanderen en Brussel zijn heel wat gecertificeerde installateurs van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers gevestigd. Nodig er enkele uit en laat ze een offerte opmaken om te kunnen vergelijken.

Niet voldoende spaargeld? Overweeg een lening

Bij sommige installateurs kun je je investering afbetalen met een maandelijks bedrag dat lager ligt dan wat je daarvoor aan energie betaalde. Ook heel wat gemeenten bieden een voordelige lening voor energiebesparende of hernieuwbare-energie-investeringen. Daarnaast hebben een reeks banken hun eigen commerciële leningsproducten voor energie-investeringen. Informeer ernaar bij je bank.

Meer weten?

  • De Vlaamse overheid geeft een mooi overzicht van de verschillende mogelijkheden om te investeren in hernieuwbare energie
  • Ook ODE, de sectorfederatie voor hernieuwbare energie, verschaft heel wat informatie. Zo vind je bijvoorbeeld een antwoord op je vragen over windenergie.
  • Testaankoop zet verschillende vormen van hernieuwbare energie in de kijker. Zo wil de organisatie deze technologieën beter bekendheid geven bij de consumenten, vertrouwen creëren en de drempel om te investeren in  hernieuwbare energie te zetten verlagen.
  • De energieconsulenten van de Gezinsbond begeleiden collectieve renovaties. Als lid van de Gezinsbond krijg je bovendien een interessante korting op de aankoop van een zonneboiler, zonnecellen of dakisolatie.

Doe mee met een groepsaankoop

Wil je de prijs drukken maar heb je geen zin om alles uit te vlooien? Dan kan je meedoen aan een groepsaankoop. Samen kan je zo aan een voordelig tarief zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen of isolatiemateriaal aankopen. Er worden regelmatig groepsaankopen georganiseerd door verenigingen, coöperaties, gemeenten of intercommunales. Zij gaan voor jou op zoek naar de meest voordelige optie. Je kunt de groepsaankoop ook zelf opzetten en samen met een groep vrienden, clubleden of schoolouders een mooie korting bedingen.

Vind een groepsaankoop bij jou in de buurt

  • Vind een groepsaankoop in provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Antwerpen via samengaanwegroener.be
  • Ook Test Aankoop organiseert groepsaankopen
  • Pajopower cvba organiseert energiebesparende aankopen in het Pajottenland
  • Ga op zoek naar een REScoop in je buurt en ga na of je bij hen terecht kan voor een groepsaankoop of begeleiding op maat
  • Wijkwerf organiseert vanaf dit najaar groepsaankopen voor zonnepanelen in Gent
  • Ecopower cvba levert houtpellets uit duurzaam bosbeheer bij jou aan huis

De goedkoopste en groenste energie is de energie die je niet verbruikt. Ga daarom eerst na of je je woning energiezuiniger kunt maken.

Een initiatief van